Základní škola

Změny v testování žáků a zaměstnanců od 3. 1. 2022

Vážení rodiče, milí žáci, 
od ledna startuje upravený režim preventivního antigenního testování ve školách. Od 3. do 16. ledna se testuje dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek. Od 17. ledna pak probíhá testování jednou týdně, a to v pondělí. Testování se týká dětí, žáků i zaměstnanců škol – jak neočkovaných, tak očkovaných (i posilovací dávkou) i těch, kteří prodělali nemoc. V případě, že dítě nepodstoupí toto testování, je třeba, aby během celého dne mělo nasazenou roušku. Pokud je starší 15 let, nosí respirátor. Testy pro zaměstnance zajišťuje zaměstnavatel. 

Žáci, kterým vyjde pozitivní výsledek antigenního testu v pondělí, odchází domů a následně podstoupí PCR test. Pro zbytek třídy se nic nemění. 

Co dělat, pokud má vaše dítě pozitivní antigenní test? 
Pokud vyjde vašemu dítěti antigenní test pozitivní, není třeba kvůli žádance kontaktovat praktického lékaře. Škola vás bude informovat, jakým způsobem bude vašemu dítěti vystavena žádanka. Existují dvě možnosti:

  • Dostanete SMS zprávu s číslem e-Žádanky. Po obdržení této zprávy půjdete na libovolné odběrové místo, které provádí PCR testy na základě žádanky. U některých míst je třeba nejdříve rezervovat termín. 
  • 2. Dítě dostane od školy písemné potvrzení o pozitivním výsledku antigenního testu. Toto potvrzení donesete na libovolné odběrové místo, které provádí PCR testy na základě žádanky. U některých míst je třeba nejdříve rezervovat termín. Potvrzení, které obdržíte od školy, není certifikátem použitelným pro přístup ke službám a akcím nebo pro cestování.

Pokud je některý z žáků pozitivní v rámci čtvrtečního antigenního testování, nastupuje celá třída tzv. režim test-to-stay. To znamená, že každý den podstoupí všichni spolužáci antigenní test, a to až do doby, kdy původně antigenně pozitivní dítě obdrží negativní výsledek PCR testu. Pro celou třídu v tu dobu platí speciální režimová opatření – nošení roušky u žáků mladších 15 let, nošení respirátoru u starších 15 let, oddělená toaleta, při jídle rozestup alespoň 1,5 metru od ostatních a děti jsou oddělené od dalších žáků. 

Pokud je výsledek PCR testu negativní vaše dítě se vrací do běžné výuky. 

Co je nového na straně krajské hygienické stanice?

  • pro zpracování vznikl nový dispečink vyhrazený speciálně pro testování a trasování ve školách, 
  • krajská hygienická stanice rozešle žákům speciálně pro testování a trasování ve školách nebo jejich zákonným zástupcům SMS zprávy s informací o vystavení žádanky nebo nařízení karantény. 

Preventivní antigenní testování a trasování ve školách od ledna 2022 – leták [PDF, 146 kB]

Vedení ZŠ a MŠ Vejprnice

Top
Skip to content