Základní škola

Výlet na hrad Švihov

Zeptáme-li se dětí, zda už někdo navštívil vodní hrad Švihov, všechny děti z 2. A, 3. A  a 3. B po dnešním vydařeném výletu mohou zvednout ruku. 

Ve čtvrtek 26. 5. jsme v 8 hodin ráno vyjeli autobusem od školy a za 45 minut jsme natěšeni a plni očekávání vystupovali na parkovišti před hradem. 

Podívali jsme se na místa, kde se natáčela královna pohádek Tři oříšky pro Popelku, a se sympatickými průvodci jsme se po skupinách vydali na prohlídku hradu. V rámci speciálního okruhu pro děti jsme se ocitli např. ve vstupní síni, kde si každý porovnal svoji výšku s velikostí vyobrazeného pána Půty Švihovského. Ocitli jsme se v ložnici hradní paní, v jídelně, kde na slavnostně prostřeném stole chyběly pro nás dnes nepostradatelné příbory a překvapeně jsme si prohlíželi dobové umyvadlo s neobvyklým delfínem. Obzvláště kluky zaujala zbrojnice s přehlídkou střelných zbraní, halaparten, mečů a brnění. A spatřit meč z roku 1280 byl silný zážitek i pro nás ostatní. 

Po skončení prohlídky jsme si mohli potěžkat svazek hradních klíčů a zkusili si představit, jaké by bylo nosit je v aktovce. 

Do začátku divadelního představení nám ještě zbýval dostatek času na nákup turistických známek, mincí nebo zmenšeniny hradního klíče. 

Pohádka O líné princezně jiskřila humorem, slovními hříčkami i nenuceným poučením. Oběma hercům se děti přirozeně podařilo do hry zapojit. 

Ještě dlouho nám v hlavě doznívaly útržky písniček. 

Top
Skip to content